Volgens de website van Alzheimer Nederland zijn er drie medicijnen beschikbaar tegen Alzheimer die het proces kunnen vertragen of bepaalde verschijnselen kunnen verminderen. Deze drie medicijnen die in Nederland beschikbaar zijn, zijn galantamine, rivastigmine en memantine. Deze medicijnen zullen niet de beschadiging van de neuronen in de hersenen genezen, maar bepaalde gevolgen van het ziektebeeld beperken. (1)
Galantamine is een alkaloïde en komt voor in een bloem genaamd; gewoon sneeuwklokje. Dit medicijn wordt toegediend als capsule en dient eenmaal daags ingenomen te worden door patiënten met Alzheimer van de lichte tot matig ernstige vorm. Galantamine zorgt voor een stabilisering van de cognitieve functies zoals begrip, kennis, herinneringen, geheugen, problemen oplossen en informatieverwerking. Dat betekent dat patiënten die goed reageren op galantamine, minder snel achteruit gaan in cognitie dan wanneer ze geen behandeling met galantamine krijgen. (2)
Rivastigmine is een algemeen medicijn tegen dementie, en wordt zoal toegediend aan patiënten met Alzheimer als aan patiënten met de ziekte van Parkinson. Rivastigmine behoort tot decholinesterase-remmers. Bij patiënten met Alzheimer- of Parkinson-dementie is door het afsterven van zenuwcellen in de hersenen de concentratie van de neurotransmitter acetylcholine verlaagd. Rivastigmine versterkt de werking van acetylcholine in de hersenen. Acetylcholine is een stof die bij iedereen van nature in de hersenen voorkomt, maar verlaagd is bij patiënten met Alzheimer-dementie of Parkison-dementie door het afsterven van de hersenen. Rivastigmine werkt dit proces tegen. Dit wordt tegen gewerkt door de enzymen acetylcholinesterase en butyrylcholinesterase, die acetylcholine afbreken, te blokkeren. Op deze manier helpt het medicijn de symptomen van dementie te verminderen. (2)
Memantine is ook een medicijn voor het tegengaan van de achteruitgang van de cognitieve functies van patiënten met een lichte tot matig ernstige vorm van Alzheimer. Memantine is een derivaat van amantadine (een medicijn dat gebruikt wordt tegen de ziekte van Parkinson) , en heeft in tegenstelling tot amantadine twee extra methylgroepen. Hersenziektes zoals Alzheimer worden gekenmerkt door een chronische overstimulering van neurale NMDA-receptoren door de neurotransmitter glutamaat. Deze overstimulering kan leiden tot de beschadiging en afsterven van de neuronen. Memantine zou deze receptoren kunnen blokkeren. Zo worden de symptomen van Alzheimer verminderd. Memantine is het enige geneesmiddel dat bij de matige en ernstige vorm van Alzheimer nog effect heeft, en heeft bovendien geen ernstige bijwerkingen. (2)
(1) Geriatrics and Gerontology International 2003; 175–188 REVIEW ARTICLE Alzheimer’s disease: Mechanisms and development of therapeutic strategies Takeshi Tabira. National Institute for Longevity Sciences, Obu, Aichi, Japan
(2) www.alzheimer-nederland.nl
Maak jouw eigen website met JouwWeb